Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) strenger handhaven. Deze aanscherping heeft invloed op de wijze waarop zzp’ers binnen de zorgsector kunnen werken. Als ouderenzorgorganisaties uit Noord- en Midden-Limburg nemen wij onze verantwoordelijkheid en zien wij deze uitdaging als een kans. Het biedt nieuwe mogelijkheden voor de zzp'ers, maar ook voor de stabiliteit en continuïteit van medewerkers, en daarmee de kwaliteit van zorg.
Door de wet strenger te handhaven wil de Belastingdienst schijnzelfstandigheid tegengaan. Een zzp’er wordt beschouwd als schijnzelfstandig als de samenwerking meer lijkt op een dienstverband dan op zelfstandig werken. Denk hierbij aan werken in teamverband en onder aansturing van een leidinggevende. Deze manier van samenwerken brengt vanaf 1 januari 2025, voor zowel een zorgorganisatie als zzp’er, grote (financiële) risico’s met zich mee.
De strengere handhaving zorgt voor een grote uitdaging in de zorg, waar de vraag naar zorgprofessionals groot is. Tegelijkertijd biedt dit ook kansen: meer continuïteit van medewerkers bij cliënten, meer stabiliteit binnen teams en daardoor een hogere kwaliteit van zorg. Om aan de nieuwe regelgeving te voldoen en kwalitatieve zorg te blijven bieden, gaan wij zzp’ers een vast contract aanbieden in een team of in de flexpool. Deze laatste biedt zzp’ers meer invloed op waar en wanneer ze werken. We begrijpen de belangrijke rol die zzp’ers spelen in de zorg en zullen hen ondersteunen in deze overgang.
De samenwerking met alle zorgprofessionals is waardevol en belangrijk voor goede zorg. We willen benadrukken dat de zorgcontinuïteit en het beheersen van de werkdruk van het grootste belang is.
Stel ze aan ons klantcontactcentrum
(maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur)