Per 1 oktober 2015 is Marieke Spreeuwenberg benoemd tot lector Zorg op Afstand bij Zuyd hogeschool en zorgorganisatie Proteion. Het lectoraat is een bijzonder initiatief waarin drie partijen –de hogeschool, Proteion en kenniscentrum EIZT- samenwerken om Limburg verder te brengen als innovatieve regio.
Marieke Spreeuwenberg is in dienst bij de Zuyd hogeschool binnen het lectoraat technologie in de zorg als lector Zorg op Afstand. Als lector verricht zij op de hogeschool onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor digitale zorg. Dat doet zij vooral door te verbinden. Contacten leggen, ontwikkelingen signaleren, het zoeken naar financieringsmogelijkheden voor nieuwe ideeën, de effecten ervan monitoren, zorgorganisaties ondersteunen bij de implementatie ervan en de bevindingen doorvertalen naar het onderwijs behoren tot de taak van Marieke als lector.
Optimale wisselwerking Proteion heeft een nauwe samenwerking met Zuyd hogeschool en het EIZT (Expertisecentrum voor Innovatie en Zorg en Technologie). Die samenwerking is nu verstevigd met het lectoraat. De lector adviseert over mogelijke verbindingen en initiatieven die voor Proteion interessant zijn. Proteion is tevens de praktijkomgeving om ideeën op te halen en proeftuin voor nieuwe initiatieven. Zo speelt Proteion een verbindende rol in de regio. Er ontstaat een optimale wisselwerking tussen onderwijs, kennisinstituut en de ‘zorgpraktijk’.
DichtbijMarieke heeft een duidelijke visie op het lectoraat: “In onze samenleving komen zorgtaken steeds meer te liggen bij personen zelf en hun omgeving. Technologische innovaties bieden kansen om zelfzorg te ondersteunen en goede zorg te leveren. Met behoud of zelfs verhoging van de kwaliteit van leven. Door mijn ervaring op het gebied van technologisch zorgonderzoek kan ik als lector bijdragen aan de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van zorgtechnologie. Het is mijn uitdaging om - met het onderwijs als ingang - een cultuuromslag te bewerkstelligen bij zorgverleners om innovatieve technologieën voor zorg op afstand toe te passen in hun dagelijks werk. Het gaat om het benutten van technologische kansen, inspelend op de zorg- en welzijnsbehoeften van cliënten. Zo kan ‘zorg op afstand’ ook ‘zorg dichtbij’ worden.”
Lees meer over technologie in de zorg bij Proteion