Als een zieke cliënt niet meer beter zal worden, vraagt dat iets anders van de zorg. Deze vorm van zorg wordt palliatieve zorg genoemd. In 2015 was palliatieve zorg een belangrijk item binnen Proteion. Zo’n 80 medewerkers rondden in oktober en november een scholing af. Proteion staat daarmee garant voor kwalitatieve en professionele zorg in de laatste levensfase.
Steeds vaker hebben zieke mensen de wens om thuis te sterven. Het is prettig als het vaste gezicht van de thuiszorg ook de zorg kan begeleiden wanneer er geen uitzicht op genezing meer is.
ScholingSamen met Integraal Kankercentrum Nederland en Hogeschool Arnhem en Nijmegen heeft Proteion een programma ontwikkeld voor palliatieve zorg binnen wijkteams. Binnen de kleinschalige wijkteams zijn meerdere professionals geschoold in deze vorm van zorg. De wijkteams worden verder ondersteund door een consulent palliatieve zorg bij vraagstukken of dilemma’s. Voorbeelden zijn passende pijnbestrijding, sociale en spirituele aspecten bij een laatste levensfase en het begeleiden bij aanvaarding en rouwprocessen.
WijkteamsDoor palliatieve zorg te integreren in het takenpakket van de wijkteams, wordt het onderdeel van de dagelijkse zorg. De medewerker van het eigen wijkteam kan de zorg blijven verlenen, ook wanneer iemand niet meer beter wordt en een andere vorm van zorg nodig heeft. Dat is prettig voor de cliënt en zijn omgeving. Tevens biedt het betere ondersteuning voor andere hulpverleners zoals de huisarts, fysiotherapeut en diëtiste. Proteion beschikt over vier zorgconsulenten palliatieve zorg en 75 aandachtsfunctionarissen in de wijkteams.
Lees meer over palliatieve zorg bij Proteion.